ARONIE

O ARONII

TEMNOPLODEC ČERNÝ (Aronia melanocarpa)
Hlavní prospěch pro člověka představují aroniové plody.

ARONIE - PĚSTOVÁNÍ

Plody Aronia melanocarpa mají až 85% šťávy. Plody obsahují přírodní konzervant (sorbitol) a nepodléhají snadno plísni, kvasinkám a bakteriální hnilobě; mají delší trvanlivost za syrova i při různých druzích konzervace než jiné druhy ovoce. Díky tomu také nemusí být zpracovány ihned po sklizni a produkty z nich vyrobené obsahují mnohem méně plísňových toxinů než například podobné produkty z jablek nebo jahod. Se sklizní není nutno pospíchat neboť zralé bobule nesprchávají. Vhodně uložené v suchém prostředí vydrží i přes zimu.

Aronie pochází ze Severní Ameriky, odkud ji do Evropy dovezl V.I. Mičurin.      V Československu se jejím šlechtěním v šedesátých letech minulého století zabývala šlechtitelská stanice Velké Losiny, která vyšlechtila odrůdu Nero. Odrůda Nero se rozšířila do Německa, Polska a dalších zemí, jen u nás doma se její pěstování moc neujalo. V současné době je její největší Evropský producent Polsko, odkud se vyváží hlavně do Německa, kde se zpracovává a distribuje do dalších zemí. Díky výzkumům jejich účinků na lidské zdraví se její pěstování rozvíjí v zemích bývalé Jugoslávie a v Bulharsku.

Aronie je středně hustý, kulovitý keř, dorůstající výšky 2-4m. Jde o druh nenáročný na půdu ani na klima. Je samosprašný a začíná plodit velmi brzy (3-4 rok), Jeho plody jsou černé malvičky velké asi jako krách, rostoucí v okolíku. Kvete v květnu bílým květy a dozrává koncem srpna. Její plody nesprchávají a vydrží na keři do zimy.

CO OBSAHUJÍ PLODY ARONIE?***

Aronie má plody s velkým množstvím fyziologicky cenných látek*.

JÓD**

Plody bez semen obsahují kolem 40 mikrogramů jódu na 100 g. Jód přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu pokožky, k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy.

DRASLÍK

Draslík přispívá k normální činnosti nervové soustavy, přispívá k normální činnosti svalů, přispívá k udržení normálního tlaku krve.

VÁPNÍK

Vápník je potřebný pro normální růst a vývin kostí u dětí.

HOŘČÍK

Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, přispívá k normální psychické činnosti, .

VITAMIN C

Vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému. Vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév.

VITAMÍN B2

Riboflavin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, přispívá k normální činnosti nervové soustavy, přispívá k udržení normálních červených krvinek.

VITAMÍN B6

Vitamin B6 přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.

NIACIN

Niacin přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k udržení normálního stavu sliznic, přispívá k normální psychické činnosti.

ŽELEZO

Železo přispívá k rozvoji poznávacích funkcí u dětí.

FOSFOR

Fosfor je potřebný pro zdravý růst a vývoj kostí u dětí.

PEKTIN

Pektiny přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. (příznivého účinku se dosáhne při přívodu 6 g pektinů denně.)
Konzumace pektinů s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle. (příznivého účinku se dosáhne konzumací 10 g pektinů jakožto součásti jídla.)

zdroje:
*https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=36997

VÝZKUM A BUDOUCNOST ARONIE

Již delší dobu probíhá v celém světě výzkum zdraví prospěšných účinků aronie.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17408071
https://jbcr.mu-pleven.bg/pdf/vol5no2/3.pdf
https://www.jpp.krakow.pl/journal/archive/12_08/pdf/823_12_08_article.pdf
https://www.healthyfellow.com/902/black-chokeberry/
https://www.food.actapol.net/pub/5_2_2007.pdf
https://naukadlazdrowia.pl/co-wiemy-o-aronii

**

*** https://www.mzcr.cz/Verejne/dokumenty/seznam-schvalenych-a-zamitnutych-zdravotnich-tvrzeni_7579_2643_5.html

Dne 1. července 2007 se stalo použitelným nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin, kterým se stanoví požadavky na uvádění informací o výživových nebo zdravotních účincích potravin ve formě výživových nebo zdravotních tvrzení v označení potravin, jejich prezentaci a reklamě. V souladu s nařízením lze v označení potravin, jejich reklamě a prezentaci, uvádět pouze zdravotní tvrzení, která byla schválena na úrovni Evropské unie. Rozhodnutí o schválení nebo zamítnutí zdravotních tvrzení jsou v návaznosti na typ tvrzení přijímána ve formě nařízení Komise nebo rozhodnutí Komise, tedy ve formě přímo použitelných právních předpisů, které se do národního právního řádu nezapracovávají a platí přímo. Pro usnadnění přehledu o tom, která zdravotní tvrzení byla schválena a která naopak zamítnuta, zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví přehled již projednaných položek v českém jazyce. Přehled vychází z registru tvrzení zveřejněného v anglickém jazyce (referenční jazyková verze) na webových stránkách Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) - https://ec.europa.eu/nuhclaims/. Přehled je průběžně aktualizován a doplňován.