Až do dna (sirupy)

Pomalu přestáváme nakupovat jen podle cen a učíme se číst etikety, dávat pozor na to, co pijeme my a naše děti, ale umíte se v tom opravdu vyznat? Vždyť ten obrázek orosené maliny na etiketě vypadá tak sladce, to musí úžasně chutnat a určitě je to plné ovoce...
V tomto článku se budu věnovat sirupům. 


CO ZNAMENÁ SIRUP?

Dle vyhlášky č. 248/2018 Sb.

(2) Pro nápojový koncentrát obsahující více než 50 % hmotnostních cukrů lze použít název sirup.

Abychom z tohoto výkladu zjistili, co je vlastně sirup, dopomohou nám k tomu další dva body z vyhlášky:

b) koncentrátem k přípravě nealkoholických nápojů je výrobek obsahující nejvýše 0,5 % objemových etanolu měřených při teplotě 20 °C,

a

d) nápojovým koncentrátem je zahuštěná směs jednotlivých surovin používaných k výrobě nealkoholických nápojů, určená k přípravě nápojů ředěním,

Takže podle tohoto u sirupu je ROZHODUJÍCÍ SLOŽKOU PRO OZNAČENÍ "SIRUP" MNOŽSTVÍ CUKRU, kterého musí být více než 50% (připočítává se i cukr obsažený v ovoci) To ostatní, jako je ovocná složka, je pro spotřebitele zcela podružné. A musí to být vůbec z ovoce?


JE OPRAVDU MALINOVÝ?

Pokud je u sirupu uvedeno "Malinový", MUSÍ obsahovat maliny, nebo složky, které maliny obsahují. Pokud je uvedeno "S malinovou příchutí", nemusí obsahovat maliny žádné, stačí barviva a aromata. Pokud je na obalu či etiketě namalované nějaké ovoce, musí ho, nebo alespoň jeho části výrobek obsahovat, jinak jde o klamání spotřebitele.
Ale pozor, množství ovoce může být opravdu stopové. pro to, aby mohl výrobce obrázek maliny na etiketě opravdu použít. Další přísady jsou hlavně aromata, barviva a další ne příliš vábné látky pro denní pití.Ale... Nestačí mi tedy vědět to, že pokud chci kvalitu, mám hledat "Malinový" a nejlépe s obrázkem ovoce?


JAK POZNAT KVALITNÍ SIRUP? ČTĚTE ETIKETY!
Kvalitu sirupu poznáte také dle výčtu, co vše obsahuje - čím méně, tím lépe. Kvalitní sirup obsahuje jen ovocnou složku a cukr (fruktoza, glukoza, sacharoza). Čím víc ovocné složky, tím menší poměr ředění vodou (1:9). Čím víc cukrů, tím víc jej můžete naředit (1:18)