BORŮVKA
Námi zpracovávaná borůvka je sbírána v lesích východní Evropy, nikoliv pěstována průmyslově.
Čerstvé borůvky jsou bohaté na vitamíny A, C, E , beta - karoten. Mají vysoký obsah vlákniny. Významnými prvky jsou draslík, vápník, fosfor, horčík, hliník, bór, měď, železo, mangan a zinek. Příznivým faktorem pro lidský organizmus je nízký obsah sodíku a cholesterolu. Na 100 gramů borůvek připadá 2,2 mg vlákniny, 11,1 mg vitamínu C, 64 μg vitamínu A, 36 μg vitamínu B1, 37 μg vitamínu B2, 0,02 μg vitamínu B3.
Celkový obsah polyfenolů je 36 až 39% z celkové hmoty borůvek, z toho obsah antokyanů představuje 13 až 23%. Tmavomodré zbarvení borůvek zapříčiňuje flavonoid yrmtilín. V borůvkách jsou obsažené taníny. Přirozeným antioxidantem vyskytujícím se v borůvkách je pterostilbén (látka podobná resveratrolu v červeném víně). Borůvky mají mimořádně vysoký obsah karoténů.
14 položek celkem
Značky
Položek k zobrazení: 14