BRUSINKA
Námi zpracovávaná Brusnice brusinka je sbírána v lesích východní Evropy, nikoliv pěstována průmyslově.
100 g čerstvých brusinek obsahuje 11,9 mg vitamínu C, 56 μg vitamínu A, 18 μg vitamínu B1, 20 μg vitamínu B2, 0,01 μg vitamínu B3. Z minerálních látek se v brusinkách vyskytuje hořčík (7 mg), fosfor (12 mg), železo (0,87 mg), draslík (78 mg), vápník (21 mg), sodík (8 mg) a mangan (0,15 mg).
Brusinky jsou bohaté na organické kyseliny. Z najznámějších je kyselina benzoová, kyselina šťavelová, kyselina jablečná, kyselina citrónová a z fenolových kyselin je to kyselina elagová. Syrové brusinky jsou bohatým zdrojom antokyanových barviv a flavonoidu kvarcetinu.
15 položek celkem
Značky
Položek k zobrazení: 15