Zimolez kamčatský je 1,5 až 2 m vysoký opadavý keř. Kvete během února až dubna. Bobule dozrávají oproti jiným druhům ovoce poměrně brzy, a to už v květnu. Rostou buď po jednom, nebo po dvou jako souplodí z jednoho květu, jsou 2 až 4 cm dlouhé, 6 až 15 mm široké a váží cca 0,2 až 2 g. Zralé plody jsou voskově ojíněny a zbarveny tmavomodře, modrošedě až do fialova, tvarem protáhlé, okrouhlé, oválné, válcovité, vřetenovité nebo džbánovité. Jejich chuť je podobná borůvkám. Čerstvý zimolez je obzvláště bohatý na vitamin C, vitaminy skupiny B (převážně B1, B2 a B9), karotenoidy (provitamin vitaminu A), pektiny a třísloviny. Z organických kyselin obsahuje hlavně kyselinu citrónovou, dále kyselinu jablečnou, jantarovou, listovou, šťavelovou a již zmíněný vitamin C - kyselinu askorbovou. Obsahuje také minerální látky jako draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď a železo. Velmi významné jsou jeho fenolové kyseliny a flavonoidy, například anthokyany nebo proanthokyany, které jsou zodpovědné za zbarvení zimolezu. Plody jsou složené z 10 až 17 % sušiny, z níž asi 15 % je rozpustný podíl. Obsahují 3 až 13 % sacharidů, které tvoří převážně glukosa (75 %) a sacharosa (50 až 90 %), dále 1,1 až 1,6 % pektinů, 400 až 1500 mg/100 g polyfenolů, 1,52 % lipidů, 1,5 až 4,5 % organických kyselin. Z aminokyselin je v zimolezu přítomen hlavně asparagin, glutamin, leucin a alanin.