Můj příběh

Začalo to v roce 2010, v době, kdy jsem pracoval ve vlastní fotolaboratoři, kde jsem na zvětšovacím přístroji zhotovoval barevné a černobílé fotografie pro fotoateliéry a na různé výstavy. Byla to každodenní práce v temné komoře - to znamená ve tmě a ve výparech z vývojky a dalších chemikálií a tak jsem podvědomě toužil po nějaké změně a práci venku na čerstvém vzduchu.


PO HLAVĚ

Zafungovalo zde přísloví "Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš" (i když jsem se zdaleka ještě starý necítil a necítím - alespoň někdy).
Zalovil jsem ve vzpomínkách na má jinošská léta, kdy jsem se intenzivně zabýval plody planých a parkových rostlin a jejich využitím a po delší úvaze padla volba na pěstování Temnoplodce černého (Aronia melanocarpa) - lidově zvaného "aronie" nebo "černá jeřabina". První tři sazenice aroniových keřů jsem si hrdě odnášel z Flory v Olomouci a zasadil je na zahradě. Akorát že v prvním roce byla úroda jen pár kuliček, takže jsem s nedočkavostí sobě vlastní orval plody ze dvou aroniových stromů u kamaráda Honzy a začal s méně i více zdařilými pokusy jak bobule vlastně zpracovat do co nejchutnější podoby. Musím říct, že s odstupem času se na své pokusy dívám s úsměvem, obzvlášť pracnost zpracování menších kuliček z aroniových stromů proti velkým kuličkám na keřích je opravdu dost rozdíl. Prvními domácími výrobky z aronie byly sirupy a likéry. A protože "ochutnávači" si začali říkat o další a další s tím, že jejich děti na mém sirupu "ujíždí" a nechtějí pít nic jiného... :-), rozhodl jsem se do toho vrhnout ve větší míře a po hlavě. Začal jsem shánět sazenice, ale kombinace rozumný termín spolu s rozumnou cenou byla v Čechách tehdy nereálná. Nakonec jsem našel v Polsku ovocnou školku, kde se zabývají pouze pěstováním aronie a velmi brzy už jsem si vezl domů prvních 300 několikaletých sazenic. Paradoxně se jednalo o odrůdu aronie "Nero", kterou původně vyšlechtili v šlechtitelské stanici ve Velkých Losinách, takže šlo v podstatě o jakýsi reexport české aronie :-)Tím, že byly tyto keře už větší, velmi rychle plodily a já jsme mohl začít vyrábět větší množství výrobků.

 A potom už to šlo vše velmi rychle :-)

REGIONÁLNÍ POTRAVINA

V roce 2014 jsem obdržel za svůj Aroniovo-bezový nektar 1.místo v soutěži Regionální potravina MS kraje a v roce 2015 také 1.místo za Aroniovo-bezový sirup. Díky SZIFu, který soutěž organizuje, jsem měl možnost vystavovat na mnoha našich i zahraničních veletrzích a značka Aronie z Podbeskydí vyrazila do světa.

 Nyní už vyrábím sirupy a šťávy z dalších mnoha druhů ovoce a od roku 2018 pěstuji kromě aronie také mátu a levanduli. Aronie z Podbeskydí se změnila na firmu Janhuba, protože už dávno nevyrábím pouze z aronie. Pro rozšíření portfolia výrobků se chystám na jaře vysadit zimolez kamčatský, kdoule, dříny, hlohy a další netradiční ovoce.



 

CZ-BIO-003
Všechny výrobky na stránce superovoce.cz jsou vyrobeny z přírodních surovin, které mohou obohatit váš jídelníček o pestrou stravu, antioxidanty, vitamíny a minerály. Konzumací těchto potravin však nemůžete ovlivňovat nemoci, ani se jimi léčit. Jedná se pouze o produkty pro rozšíření vaší výživové palety. Všechny potraviny vždy užívejte s rozvahou. U všech produktů uvádíme přírodní složky, ze kterých jsou potraviny vyrobeny. Pokud si nejste jistí užíváním některých přírodních složek v kombinaci s vašimi zdravotními obtížemi, konzultujte použití se svým lékařem nebo lékárníkem. Důležité je udržovat se fit a v kondici, zdravá strava a pohyb jsou ta nejlepší doporučení.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení