Nabušené ovocem (sirupy)

Mou cílovou skupina jsou lidé, kteří se zajímají o to co jí oni a jejich děti a není jim to jedno. Nechci nikomu tvrdit, že mé produkty obsahují obrovské množství antioxidantů a bůhví čeho a dovedou díky pozitivním látkám , které každé mé ovoce obsahuje, vyléčit kdejakou nemoc. Chci jen přispět k obohacení trhu o kvalitní a poctivé výrobky, na jejichž výrobu bylo použito kvalitního ovoce i ovoce, které sám pěstuji.

NENÍ NAD RADY OD MAMINKY
Když u mne loni natáčela ČT pro pořad Herbář, položili mi otázku, nad kterou jsem se musel zamyslet, abych správně formuloval odpověď. 

"Jaké plány máte do budoucna?"

Přiznám se, že beru život jak přijde a s nápady je to stejné. Nikdy nevím, co mi přinese další rok a tak vznikají stále nové a nové věci. Při pěstování a výrobě produktů jsem si počínal také vždy spíše intuitivně a hledal odpovědi jen na odborné otázky ohledně pěstování, zpracování a legislativy. Maminka mi doma omílala klasické rčení "s poctivostí nejdál dojdeš". Takže tak, jak jsem byl vychován, se snažím u všeho, co dělám, o maximální poctivost.

Vybral jsem si cestu neprošlapaných či mnohdy zapomenutých pěšinek našich předků a jdu touto cestou rád. Hledám recepty ve starých kuchařkách, učím se "od těch starších", kteří už nějakou dobu aronie pěstují, ať neopakuji stejné chyby a chci dojít se svými výrobky k čistotě a dokonalosti bez pomoci chemie a náhražek.

1-157851206

BIO
Začíná to již na poli či v sadu, kde se snažím o šetrný přístup k přírodě a ekologické hospodaření (momentálně v přechodném období na BIO). I v našich ostatních výrobcích je většina používaného ovoce v bio kvalitě.

Ve výrobě, jsem odstranil všechnu chemii z výrobků. Konzervanty jsem nahradil pasterací, přídatné látky (jako např. kyselinu citronovou) jsem nahradil citronovou šťávou. Kromě odpařené hroznové šťávy (nahrazuje mi cukr) nepoužívám ve svých výrobcích žádné koncentráty, ale pouze přímo lisované ovoce.

NEŠETŘÍM NA OVOCI,
takže mé džemy se mohou chlubit tím, že pokud jsou slazené cukrem, je minimální podíl ovoce 70-80% v závislosti na kyselosti použitého ovoce. U džemů slazených hroznovým koncentrátem jsem se ve skutečnosti dostal u brusinkového džemu až na 320% ovoce ve výrobku (je to odpařenou vodou z hroznové šťávy), ale abych "neuváděl spotřebitele v omyl" či zmatek, udávám pouze 100% ovocný podíl. Vodu přidávám pouze tam, kde je to nutné z důvodů technologických postupů (šípek, dřín). Jinak vím, že je voda drahá, a tak ji nikam nepřidávám (navíc teče doma každému). U sirupů je podíl ovocné šťávy 50% na 50% cukru, ale i zde uvažuji o navýšení ovocného podílu, tak aby to ještě vyhovovalo vyhlášce.

POZOR NA TO, CO NAKUPUJETE A PIJETE
Aby se výrobek mohl nazývat "SIRUP", musí obsahovat největší podíl přírodních sladidel. 
SIRUP podle vyhlášky nemusí obsahovat ovoce vůbec - stačí voda, barviva a aromata - DEJTE SI NA TO POZOR, až budete číst etikety v obchodech! 
Mé sirupy nevyrábím z náhražek, ale pouze z přímo lisovaného ovoce, ve variantě bez cukru je sladidlem jen odpařená hroznová šťáva a obchodní název je SKOROSIRUP.
(bohužel označení "sirup bez přidaného cukru" není podle legislativy možný, i když se výrobek používá stejně jako sirup - ředí se vodou 1:7 :-)

CZ-BIO-003
Všechny výrobky na stránce superovoce.cz jsou vyrobeny z přírodních surovin, které mohou obohatit váš jídelníček o pestrou stravu, antioxidanty, vitamíny a minerály. Konzumací těchto potravin však nemůžete ovlivňovat nemoci, ani se jimi léčit. Jedná se pouze o produkty pro rozšíření vaší výživové palety. Všechny potraviny vždy užívejte s rozvahou. U všech produktů uvádíme přírodní složky, ze kterých jsou potraviny vyrobeny. Pokud si nejste jistí užíváním některých přírodních složek v kombinaci s vašimi zdravotními obtížemi, konzultujte použití se svým lékařem nebo lékárníkem. Důležité je udržovat se fit a v kondici, zdravá strava a pohyb jsou ta nejlepší doporučení.